Blinde muur is niet het einde

Benny en Hennie Holtrop. Hij met een Griekse y, zij met ie, want ‘ferskil moat der wêze’. Het wordt een korte ontmoeting, maar ik heb geluk. Benny Holtrop blijkt een Friese schrijver met de nodige dichtbundels en proza op zijn naam. Nooit gelezen, maar wel nieuwsgierig. Want een belangrijk deel van het leven van deze man zit in zijn boeken.

Benny en Hennie Holtrop

Benny en Hennie Holtrop

Zijn laatste verhalenbundel verscheen vijf jaar geleden. Sindsdien richt Benny zich op tuinieren, wandelen en fotograferen. Komt er ooit nog een boek? ‘Miskien, as ik wer sin oan it skriuwen ha.’ Het schrijven heeft er in gehakt. Tien jaar lang bleek het dé manier om zijn gedachten, vragen en hersenspinsels over zijn jeugd te ordenen. Wat het schrijven voor hem betekend heeft? De ontdekking dat een blinde muur niet het einde is. ‘Jo kinne der oerhinne klimme, as by need der ûndertroch. Trochsette. Ik sis wolris dat ik in izeren rêchbonke ha. Troch it skriuwen bin ik wurden wa ik werklik bin.’

Antwoord zoeken
Door een ingewikkelde jeugd raakt Benny op latere leeftijd burn-out. De leraar Frans pakt het schrijven op als zijn psychiater hem tipt dat het kan helpen de dingen op een rij te zetten. Ik lees pas later op internet dat de schrijver een kind is van ouders die ‘fout’ waren in de oorlog. Ondanks alle boeken blijkbaar nog steeds een item dat voor hem niet gemakkelijk bespreekbaar is, want hij heeft het niet benoemd. Begrijpelijk overigens, zeker bij een spontane ontmoeting. De aanleiding is ook eigenlijk niet belangrijk. Het is bewonderenswaardig dat hij het leven dat hem overkwam door het schrijven kon trotseren. Dingen waar hij vroeger nooit een antwoord op kreeg, toch een plekje kon geven. En waar hij ongetwijfeld ook heel veel lezers mee heeft gesteund.

Literaire prijzen
Benny’s schrijftalent gaf anderen de kans om zich te herkennen in de worsteling van de schrijver. ‘Al is myn earste dichtbondel ôfbaarnd troch in recinsint. Wat die dat sear. As krijt dyn bern op ‘e bealch.’ Toch werd zijn schrijfwerk later goed ontvangen en hij won diverse Friese literaire prijzen. Zijn vrouw Hennie steunde hem door dik en dun. Zij was de trouwe luisteraar die hij voorlas uit vers geschreven werk. En zij zag hoezeer het schrijven haar man ook vermoeide. ‘It helle fan alles oeral, pine fan eartiids. Hij waard it ferhaal. As it boek klear wie, dan wie it ek klear mei Benny. Dan moast hij bekomme. No hat hy mear rêst. It búten wêzen docht him goed, lekker yn ‘e tún omwrotte. En as hy wer skriuwe moat, dan komt it wol.’

Benny en Hennie waren zo vriendelijk om speciaal voor mij een stapel boeken thuis op te halen, waaronder zijn eerste prozawerk ‘In appel foar ûnderweis’. Zodat ik zelf kan lezen welk verhaal er achter deze Friese schrijver schuilt. Een dichter ben ik niet, maar eenmaal thuis inspireerde deze ontmoeting mij tot de volgende woorden:

Een schat

Korte ontmoeting
met een piepklein
tipje van de sluier

wat voor verhaal
schuilt er
achter die zachte ogen?

te snel voorbij
maar wel met een schat naar huis:
boeken van Benny Holtrop

de rode draad van zijn leven
verweven op papier
om te ordenen wat is

zo biedt elk treffen
een inkijkje
in wie wij zijn

want zoeken we niet allemaal?

Website by: de prins ©2010