Gezin meer waard dan geld

Wegdromen bij luxe jachten op Boot Holland, dat doet Bert Peters (62) uit Driel graag. Toch is hij dik tevreden met zijn eigen tien meter lange motorjacht. ‘Die boot heb ik eigenhandig opgeknapt en ik ben er echt trots op. Zelfs het timmerwerk heb ik gedaan, terwijl ik eigenlijk een man van de techniek ben.’

Bert Peters

Bert Peters

Dat veel geld niet automatisch geluk brengt, heeft Bert op een pijnlijke manier ervaren. Samen met zijn voormalige schoonvader bouwde hij een goedlopend bedrijf op. ‘We deden onder meer de inrichting van de winkels bij tankstations en supermarkten, dus we zaten door het hele land. Hoe beter de zaak liep, hoe minder ik thuis was. Dat heeft me mijn huwelijk gekost, terwijl de kinderen nog klein waren. Een hele dure les, die nog altijd zeer doet. Want een gezin is veel meer waard dan al het geld van de wereld.’

De scheiding verliep niet soepel, waardoor Bert zijn kinderen nauwelijks meer zag. ‘Inmiddels zijn ze bijna dertig en ik speel nog steeds geen rol in hun leven. Hun foto’s heb ik altijd bij me, nu ook. Al praat ik er liever niet teveel over, dat doet teveel pijn. Ik hoop dat ze ooit contact met me zoeken. Ze kennen het verhaal maar van één kant. Zelf heb ik nooit de kans gekregen het uit te leggen toen ze oud genoeg waren. De zoon van mijn huidige vriendin heb ik wél zien opgroeien. Daar heb ik van genoten, al besef ik door hem steeds opnieuw hoeveel ik mijn eigen kinderen mis.’

Samen oud worden
Bert kende zijn huidige partner al tijdens zijn eerste huwelijk. ‘De klik kwam pas nadat we beide ons portie ellende hadden meegemaakt. Uit ervaring weten we dat het leven niet altijd een feest is. Dan stap je heel anders in een relatie. Samen hebben wij het goed. Met haar wil ik oud worden en van het leven genieten. Met de boot weg hoort daarbij, want op het water kan ik ontspannen. Nu gaan we alleen in de vakanties, maar straks na mijn pensionering willen we grotere reizen maken. En natuurlijk de Elfstedenroute varen in Friesland, zodra dat kan.’

‘Stoppen met werken was tot nu toe geen optie voor mij. Ik leer nog te graag. Als technische man bij een bedrijf dat nieuwe fabrieksmachines ontwikkelt, blijf ik altijd een beetje uitvinder. Behoefte aan input heb ik altijd gehad. Nieuwe dingen doen, brutaal wezen en ontwikkelen. Eigenlijk ben ik wel een strebertje en ik verwacht dat ook van anderen. Dat is wel eens lastig. Maar als de dingen goed lopen, kan ik echt genieten, met kippenvel. Bijvoorbeeld als we op de muziekvereniging een stuk perfect spelen. Dus ook al weet ik uit ervaring dat niet alles in het leven loopt zoals je wilt, ik probeer er toch naar te streven.’

Website by: de prins ©2010