Het water trekt altijd

Kees van Beelen (44) uit Katwijk is een buitenman. Geboren en getogen aan de zee wilde hij eigenlijk visserman worden, net als zijn vader. ‘Ik was veertien toen ik voor de eerste keer meevoer op de vissersboot. Net IJmuiden uit was ik al zo ziek als een hond.’ Nu werkt hij met plezier op de bloemenveiling in Naaldwijk. ‘De zee was niet mijn bestemming, maar het water trekt nog altijd.’

Kees van Beelen

Kees van Beelen

In de verte zwaaien vrouw en vier dochters naar hem, vanaf hun boot Najada. Na een dagje Prinsentuin varen ze zo weer verder om meer van Friesland te verkennen. ‘Genieten, zo’n vakantie op het water. Net als het wonen aan de zee. Water doet iets met mensen. Aan het strand ben ik zomaar met mensen in contact. Mijn zwager heeft een strandpaviljoen ter hoogte van de witte kerk in Katwijk. Als ik badgasten bewonderend zie kijken, is die kerk een mooi aanknopingspunt om te vragen of ze ook wel eens een kerkdienst bezoeken…’

Kees is actief als ouderling binnen een Hervormde kerkgemeente en doet veel voor het evangelisch jeugdwerk. Heel strak in de leer is hij niet. ‘Hoe kunnen wij aardse mensen bepalen wat de ware godsdienst is? Ik besef dat mijn geloof grotendeels is ingegeven door mijn opvoeding en cultuur. In Zimbabwe beleven ze geloof heel anders. Toch zijn we in de kern allemaal met hetzelfde bezig. Dus eigenlijk maakt het niet uit bij welke kerk je bent. De Heer kijkt naar het hart, niet naar de buitenkant.’

Evangeliseren
Zijn leven als landrot is goed uitgepakt. Na de ambachtschool werkte Kees jarenlang bij een kwekerij waar hij bloemen veilingklaar maakte. Later kwam hij op de veiling zelf terecht. ‘Mijn wekker gaat elke nacht om half vier, want ik werk in de voorbereiding en de handel begint vroeg. Dat is best pittig, maar de dynamiek van het werk houdt me scherp. En ’s avonds vroeg naar bed hè. In de winter mag ik graag m’n zwager helpen met onderhoudsklussen aan het standpaviljoen, dus dan werk ik na de veiling nog wel eens door. Maar dan vallen de ogen ’s avonds echt dicht.’

Ondanks zijn drukke baan en gezin met opgroeiende meiden, ziet Kees ook nog kans om andere mensen bij te staan in moeilijke tijden. ‘Mijn taak als ouderling kan ik vervullen met dank aan God’s hulp. Het is mooi om van betekenis te zijn binnen de gemeente, in het jeugdwerk of in gesprek met voorbijgangers. Want eigenlijk is evangeliseren is mijn grootste hobby.’

Website by: de prins ©2010