Sparen voor Lloret de Mar

‘Houd je mond nou eens even jongen’, zegt Marco (18) tegen de maat die het gesprek steeds onderbreekt met flauwe opmerkingen. Op de achtergrond staan zijn andere vrienden een jointje te rollen. Een beetje lachend houden ze zich afzijdig. Toch is de jonge Leeuwarder aangeschoven voor een interview. Heel eventjes. Maar lang genoeg om te vertellen waar hij mee bezig is in zijn leven.

Marco

Marco (2e van links) en zijn vrienden

Marco is een rasechte Leeuwarder die blij is met zijn stad. Al wil hij later wel wat van de wereld zien. Avonturen beleven. Daarom is hij vorig jaar begonnen met de opleiding Vrede & Veiligheid bij de Landmacht, een voorbereidend traject van anderhalf jaar voordat Marco in dienst gaat. ‘Het is te ingewikkeld om te vertellen wat we allemaal leren’, vertelt hij. ‘Maar het is heel belangrijk, want als je op missie gaat in het buitenland, moet je op alles zijn voorbereid.’

Naast zijn opleiding is Marco hard aan het werk via een uitzendbureau om geld bij te verdienen. ‘Meubels sjouwen, lekker zwaar werk. Het geld gebruik ik voor het stappen of om met mijn vrienden een weekendje naar Terschelling te gaan. Vakantie zit er dit jaar niet in, maar ik ben aan het sparen om volgend jaar met een busreis naar Lloret de Mar in Spanje te kunnen. Gelukkig is het hier in de zomer ook prima, lekker met m’n vrienden naar de Prinsentuin.’

Marco woont nog thuis. ‘Op mezelf wonen doe ik later wel, daar verdien ik nu nog te weinig geld voor. Mijn ouders zitten niet heel erg op mijn nek. Alleen met stappen vinden ze het prettig als ik het niet te bont maak. De stad is wel veilig, ik ben in ieder geval nooit bang. Misschien komt dat ook wel door mijn opleiding. En ik doe met vrienden aan fitness op de sportschool. Handig om alvast een beetje body te kweken voor als ik later op missie ga.’

Website by: de prins ©2010