Moeders van de maatschappij

Een uitgebreid interview zit er niet in, want ze zijn met vier kinderen aan de wandel. Toch lukt een korte pitstop wel, leunend op de wandelwagens. Paula en Aly zijn moeders van de maatschappij, want zij zorgen een groot deel van de week voor het kroost van werkende ouders. ‘Het is heel mooi dat wij een veilige en fijne plek aan kinderen kunnen bieden.’

Aly en Paula

Aly en Paula

Aly werkt al bijna twintig jaar in de kinderopvang. Haar eigen zoons zijn inmiddels zestien en achttien en toch zit ze nog elke dag in de luiers en de zindelijkheidstraining. ‘Geen enkele moeite mee, want dit werk blijft prachtig. Elk kind is anders, je maakt steeds weer nieuwe dingen mee. Toen ik zelf een baby kreeg, was ik er eerst heel onwennig mee. Wat moet ik doen als ie huilt, dacht ik toen de kraamhulp wegging. Natuurlijk komt dat helemaal goed. Gewoon op de arm nemen en de rest gaat vanzelf.’

‘Veel kersverse moeders vinden het moeilijk om al na drie maanden hun kleintje op de crèche achter te laten’, vertelt Paula. ‘Wij weten natuurlijk dat de baby in vertrouwde handen is, maar misschien zou ik het zelf ook lastig vinden.’ Paula is nog jong en net begonnen in de kinderopvang. Later hoopt ze zelf ook moeder te worden. ‘Nu kan ik mooi een beetje oefenen’, lacht ze. ‘Ik geniet wel van het werk. De hele dag druk met slaapjes, eten, spelen en zindelijkheidstraining. Het vliegt voorbij. En zo’n wandeling als deze is natuurlijk heerlijk.’

Het is beleid dat de kinderen uit de opvang niet zomaar op de foto mogen, daarom zijn Paula en Aly samen gefotografeerd.

Website by: de prins ©2010