Uilenballen en gelakte teennagels

Euf (60) uit Hommerts en Amber (9) uit Sneek hebben een bijzondere band. ‘De vader van Amber heeft jarenlang als pleegkind bij me in huis gewoond’, vertelt Euf. ‘We hebben nog steeds goed contact en ik ben als een soort oom voor zijn kinderen.’ Amber is enthousiast over de uitstapjes met Euf. ‘Wij gaan vandaag in het bos wandelen, want ik vind het zo mooi om naar takken te kijken met speciale vormen.’

Amber en Euf

Amber en Euf

‘Misschien vinden we ook wel een paar uilenballen’, zegt Amber met glinsterende ogen. ‘Met een vriendinnetje ga ik daar een spreekbeurt over maken. We hebben al veel balletjes verzameld en de muizenbotjes eruit gevist met zo’n ding waar je wenkbrauwen mee uittrekt – ‘dat heet een pincet’, helpt Euf haar – en de botjes zitten nu allemaal in een grote pot. Zaterdag ga ik met papa en mama en mijn kleine broertje op vakantie naar Dwingeloo. Daar is veel bos, dus daar gaan we ook uilenballen zoeken. En zwemmen en kampvuur maken.’

‘Euf gaat mij na de vakantie helpen om op les te komen bij een goede muziekmeester’, vertelt Amber. ‘Mijn wens is om dwarsfluit te spelen. Daarom leer ik nu eerst blokfluiten. Het is een beetje saai, maar Euf kent een meester die muziek heel leuk maakt.’ Dansen doet Amber ook graag. ‘Mijn vriendinnetje zit op Zumba en dan maken we zelf theatervoorstellingen met dansjes erin. Veel gaver dan school. Daar vind ik alleen de speelpauzes en het knutselen leuk.’ Toch heeft het project over de Tweede Wereldoorlog op school veel indruk gemaakt. ‘Zo erg dat er nu in sommige andere landen nog oorlog is.’

Wat ze later wil worden, weet Amber al. ‘Een vrouw die kleren ontwerpt, want het is leuk om er mooi uit te zien’. Euf wijst bevestigend op haar keurig roodgelakte teennagels. Hij geniet zichtbaar van het enthousiasme van de jongedame. Wat zal het speciaal zijn om zo’n betrokkenheid te hebben met het gezin van een voormalig pleegkind. ‘Inderdaad. Het is fijn om te zien dat het goed gaat. Dat geldt ook voor twee andere – inmiddels volwassen – pleegkinderen waar ik nog contact mee heb. Wat ik ze probeerde mee te geven, is dus beklijfd.’ Euf was jarenlang ook beroepsmatig actief in de jeugdhulp en de zorg. ‘Nu werk ik in de watersport. Ik vaar met groepen en geef les. Water en boten zijn verslavend. De golven en de wind zorgen steeds voor nieuwe uitdagingen. Heerlijk.’

Website by: de prins ©2010