Mannen van de toekomst

Astronaut worden. Dat staat bij Sean (13) en Tom (14) uit Apeldoorn hoog op het verlanglijstje. Ze zijn klasgenoten op het atheneum en vieren nu samen een week vakantie in Rijs. In het vakantiehuisje van de opa van Tom. Nu ontdekken ze het Rijsterbos, maar later hopen ze in het heelal op buitenaards leven te stuiten. Want dat er meer is dan het leven op aarde, daarvan zijn de jongens overtuigd.

Mannen van de toekomst

Tom en Sean

Toch hebben deze mannen van de toekomst voorlopig genoeg aan het aardse leven. Ze merken aan zichzelf dat ze pubers zijn. ‘Ik word wat brutaler’, zegt Sean. Tom herkent dat. ‘Ik ga vaker tegen mijn moeder in, al wint ze het nog steeds.’ Ook zitten de jongens soms in de knoop met gevoelens. Als ze even niet lekker in hun vel zitten, biedt de computer uitkomst. ‘Lekker RuneScape spelen en even nergens aan denken. Muziek luisteren, languit op de bank liggen of lezen helpt ook.’

School vinden ze beide belangrijk. ‘En Tom haalt graag hoge cijfers’, weet Sean. ‘In ieder geval op mijn talen’, vertelt Tom, ‘want daar ben ik goed in en vind het echt leuk.’ Later wil hij astronomie studeren. Of meer doen met paardrijden. ‘Springruiter worden lijkt me gaaf. Of schrijver.’ Toch blijft astronaut een droomwens, ook voor Sean. ‘Alleen al om de wereld eens van bovenaf te bekijken. En omdat er op andere planeten bouwstenen voor leven zijn gevonden, weten we zeker dat er nog veel is te ontdekken.’

George Clooney
Tom is enig kind. ‘Het gezeik van broertjes en zusjes mis ik niet echt, maar als mijn moeder er niet is dan vind ik het soms jammer om alleen te zijn.’ Zijn vader is niet meer in beeld, dus Tom hecht extra veel waarde aan de band met zijn moeder. ‘Ik gun haar een leuke man, dus ik ga George Clooney voor haar regelen.’ Sean kent met twee broers en een zus wel het rijke gezinsleven. ‘We etteren wel eens, maar we maken ook plezier. En dat mijn ouders nog wel samen zijn, is fijn.’

Stappen doen de vrienden nog niet, behalve dan de schoolfeesten. In hun vrije tijd draaien ze uren voor hun maatschappelijke stages, zoeken ze elkaar op of besteden ze tijd aan hun hobby’s. ‘Ik zou wel vaker willen paardrijden en zoek een nieuwe sport nu ik met volleybal ben gestopt’, vertelt Tom. ‘En meedoen aan een echte survival lijkt me gaaf.’ Sean speelt gitaar en wil meer doen met muziek. Ook besteedt hij veel tijd aan de gevechtsport nunchaku. ‘Moeilijk om te leren en daarom een uitdaging voor mij, want ik kan er niet tegen om ergens niet goed in te zijn.

Website by: de prins ©2010