De kok en de uitvinder

Broers Pepijn (11) en Casper (7) uit Deventer gaan elke zomer met hun ouders varen in Friesland. Het Frysk verstaan ze een piepklein beetje, maar ze komen niet voor de taal. ‘We kunnen hier heerlijk varen en zwemmen.’ De Turfroute is het meest populair bij de jongens, met Gorredijk als hoogtepunt. ‘Daar mogen we de brugwachter helpen met de sluisdeuren, want die worden nog handmatig bediend.’

foto Casper en Pepijn

Casper en Pepijn


Op de Friese wateren verdwijnt school helemaal naar de achtergrond. Toch is het voor Pepijn deze zomer een beetje anders. ‘Na de vakantie ga ik naar de middelbare school, de brugklas havo/vwo.’ Een schooltas en agenda heeft hij al gekocht en Pepijn verheugt zich vooral op het leren van andere talen. ‘Dat je voor elk vak een andere leraar krijgt, is ook mooi. En elk jaar een andere mentor. Op de basisschool is het altijd dezelfde meester of juf.’

De broers zijn beide goed in rekenen en ze beoefenen fanatiek dezelfde sporten: zwemmen en hockey. ‘Ik vind hockey het leukste’, roept Casper, ‘lekker met die stick langs alle voeten spelen en dan een geweldige voorzet geven.’ Pepijn wil wel topsporter worden. Hockey of zwemmen, dat is hem om het even. ‘Het zou al geweldig zijn als ik ooit zo’n hoog niveau haal. En anders wil ik graag kok worden. Ik help graag in de keuken en ik ben zelf heel goed in eieren bakken.’

Casper weet zeker dat hij later uitvinder wordt. ‘Nu heb ik nog niets uitgevonden, maar mijn hoofd zit vol ideeën. Bijvoorbeeld een auto waarmee je onder water kunt rijden zonder dat mensen verdrinken.’ Tijdens het zeilen kan hij daar mooi over nadenken. ‘We hebben zelf ook een klein bootje, dat hangt achter de grote.’ Maar voordat de kok en de uitvinder weer gaan varen, fietsen ze eerst langs de kunstroute in Oldeberkoop. Misschien brengt dat nog op ideeën…

Website by: de prins ©2010