Geraakt door kunst

In de auto op weg naar Oldeberkoop hebben ze besloten om een atelier te bouwen in hun tuin. Eindelijk. Want Jan en Jannie Beugels uit Emmen zijn al jaren creatief bezig. Kunst kijken vinden ze inspirerend, kunst beoefenen ontspannend. Ze beeldhouwen en schilderen beide. Jannie werkt ook met textiel en maakt volgens Jan de prachtigste quilts.

Het echtpaar Beugels heeft de kunstroute Open Stal al vaker bezocht. Toch is het tripje dit jaar bijzonder. ‘Jan is zestig geworden en van een goede vriendin kregen we een bijzondere overnachting cadeau in Stavoren’, vertelt Jannie. ‘Jan houdt van kunst, maar ook van wijn, dus we hebben in een wijnvat geslapen vannacht. We wilden er twee mooie dagen van maken en daar past een bezoek aan Open Stal goed bij. Want kunst hoort bij ons leven. Het verrijkt en ontspant.’

Levensthema’s
Jan en Jannie delen het genieten van kunst vaak met een vriendengroep vol liefhebbers. ‘We bezoeken samen musea, galeries en exposities. Aansluitend praten we tijdens etentjes over kunst en het leven. Kijken naar kunst is kennismaken met de creativiteit van anderen. Prachtig. Vooral als iets je van binnen raakt. Dat kan een gedicht zijn, een foto, een beeld, een textielwerk of een schilderij. Elke kunstvorm kan verrassen met herkenning en schoonheid. Van het zoeken, kijken en genieten krijgen we nooit genoeg.’

‘Dat geldt trouwens ook voor het maken van kunst. We zijn amateurs, maar dat doet niets af aan de creativiteit. Het hakken en vijlen bij beeldhouwen is heerlijk en ook schilderen helpt om het hoofd leeg te maken en te ontspannen. Werken aan kunst doet ons loskomen van de dagelijkse beslommeringen en zo ontstaat ruimte voor de diepere thema’s in het leven. Door creatief bezig te zijn, gebeurt dat onbewust. Daarom kan kunst mensen soms ook zo raken.’

Contact is het mooiste
Kunst is verweven in de levens van Jan en Jannie en ze genieten van het samen delen. In achtendertig jaar huwelijk stond lange tijd het grootbrengen van hun twee zoons centraal. Toen zij het nest verlieten, ontstond meer ruimte voor hun hobby’s. Jan kan als huisman bovendien zijn tijd zelf indelen. ‘Mijn baan in het speciaal onderwijs is altijd intensief geweest. Soms mis ik het contact met de leerlingen, maar tegelijk ben ik blij met de energie voor andere dingen in mijn leven. Binnenkort start ik weer met een nieuwe workshop beeldhouwen, daar verheug ik me nu al op.’

Jannie werkt nog drie dagen per week in de bibliotheek in Emmen. ‘Onze rol is in de afgelopen vijftien jaar sterk veranderd door de digitalisering. Mensen hoeven niet meer voor informatie naar de bieb, dat vinden ze wel op internet. Ook loopt de groep lezers terug. Nieuwe taken komen daar voor in de plaats: we begeleiden bijvoorbeeld ouderen richting digitale snelweg en we wijzen ouders op de gevaren van internet voor kinderen en pubers. Mijn functie is dus veranderd, maar het contact met mensen is gebleven en dat is het mooiste aan mijn werk.’

De tijd nemen
Over de toegevoegde waarde van internet, mobiele telefoons en andere digitale gadgets hebben Jan en Jannie gemengde gevoelens. ‘Wij zijn ook online en mobiel bereikbaar, dus we kennen de voordelen. Alleen zien we ook dat het soms doorslaat, bijvoorbeeld als iemand in gezelschap steeds met die telefoon bezig is. Ook bestaat het risico dat contacten vervlakken. Even snel mailen of sms’en is soms handig, maar niet altijd goed. Gelukkig is er kunst, want kunst leert je de tijd te nemen om iets te laten doordringen. Pas dan kun je echt geraakt worden.’

Jan en Jannie wilden liever niet met een foto op internet.

Website by: de prins ©2010