Mama is verliefd

Anna en haar dochters zijn net verhuisd van Elahuizen naar Katlijk. De tweelingzussen Nienke en Ilse (11) vertellen waarom: ‘Mama is verliefd!’ Moeder Anna knikt met een brede lach. ‘Dat klopt. Ik ben al twee jaar verliefd en nu gaan we samenwonen.’

groepsfoto Ilse, Anna en Nienke

Ilse, Anna en Nienke


De dozen zijn net uitgepakt, de nieuwe meidenkamers ingericht. Nu is er even tijd om met z’n drieën te genieten van de kunstroute Open Stal. De man die deze drie vrouwen opneemt in zijn huis, is er niet bij. ‘Aan het werk’, vertelt Anna. ‘Dus wij zijn onze nieuwe woonregio aan het verkennen.’ Tussen Elahuizen en Katlijk zit amper vijftig kilometer, maar toch gaan moeder en dochters een heel nieuw leven tegemoet. ‘Spannend en leuk tegelijk’, vinden ze alle drie.

Dat Nienke haar verkering in Elahuizen heeft uitgemaakt wegens de verhuizing, lijkt haar niet erg te deren. Misschien omdat ze van dichtbij meemaakt dat liefde ups en downs kent… Hun moeder is immers ook weer verliefd geworden. En hoe zit het eigenlijk met vader? ‘Die is net getrouwd’, vertelt de tweeling. Vanavond gaan ze naar hem toe, voor twee weken vakantie. Tijdens het schooljaar logeren ze elke veertien dagen een weekend bij hem. Voor Nienke en Ilse een normale situatie. ‘En het voordeel is dat we meer cadeautjes krijgen als we jarig zijn.’

Dat ze een tweeling zijn, vinden ze ook heel gewoon. Uiterlijk lijken ze sprekend op elkaar, maar de karakters verschillen naar eigen zeggen wel. ‘Nienke is stoer en ik ben meer tuttig, met nagellak op m’n tenen’, zegt Ilse. Moeder Anna vertelt dat ze haar meiden bewust als twee unieke persoonlijkheden grootbrengt. ‘Ze hebben nooit identieke kleren gedragen en ik noem ze zelden “de tweeling”, want het zijn Nienke en Ilse.’

Kijken naar kunst vinden ze alle drie een ontdekking. ‘Het leukste van kunst is dat je er van alles in kunt zien’, vindt Nienke. ‘Ja’, vult Ilse aan, ‘dan zie ik bijvoorbeeld een poppetje met een trompet terwijl iemand anders aan een bos bloemen denkt. Dus kunst zit eigenlijk in je hoofd.’

Website by: de prins ©2010